Göra rent ugnen på lättaste sätt

Även om man har en bra städfirma som kommer och städar varje vecka, så brukar inte rengöring av ugnen ingå. Den är ofta även något de flesta lite grann glömmer bort, tills det ärr flyttstädning på g! Men det kan vara bra att göra rent den regelbundet. Är ju ändå där man laga mat och man vill ju inte att det ska komma saker i maten som inte har där att göra. Sen om man städar ugnen regelbundet, så är det lättare få rent, än att försöka skura bort flera års fett och smuts!

Rengöra utan starka medel

Det finns ju speciella rengöringsmedel för ugn, men de är sällan bra vare sig för dig eller miljön. Det är bättre du testar någon av dessa metoder:

Rengöra ugn med såpa

Blanda 2 dl såpa med 1 dl vatten i en sprayflaska. Spraya insidan på ugnen och stäng ugnsluckan. Sätt ugnen på 100 grader och låt den stå på i 15-20 minuter. Stäng av och låt svalna. Torka ur smutsen med en fuktig trasa eller svamp. 

Rengöra ugn med ättika

Värm ugnen till 50 grader och låt stå i ca en timme. Stäng av ugnen och låt den svalna helt innan du öppnar luckan. Torka bort smutsen med till exempel diskmedel med vatten på en svamp med såpa och vatten på en mikrofibertrasa.

Rengöra ugn med citron

Dela två citroner och pressa ut saften i ett ugnsfast kärl, till exempel en gryta.

Ställ kärlet i ugnen och sätt den på 250 grader i en halvtimme. Låt ugnen svalna efteråt, ta ut kärlet och torka ur insidan av ugnen med en fuktig mikrofibertrasa.

18 Dec 2021